Markkinoiden ainoat 100 % kompostoivat käymälät

Usein kysyttyä

Millainen käymälä on paras?

Paras käymälä on mahdollisimman helppokäyttöinen ja -hoitoinen – eli huoleton.

Parhaat käymälät tuottavat 100 % kompostoitunutta multaa, jolloin erillistä jälki­kompostointia ei tarvita lainkaan. Niissä ei tarvita erillisiä virtsanerottelukaukaloita, vaan nesteet erottuvat itse kompostorissa. Nesteiden erottelu on niin tehokasta, että niissä voidaan käyttää jopa käsisuihkua ja ne toimivat jopa ilman kuiviketta, eli kuivikkeen käyttökään ei ole pakollista aina käytön jälkeen.

Nesteiden erottelu ja ilmankierto on suunniteltu niin tehokkaiksi, että ne ovat täysin hajuttomia. Ylivuotonesteitä ei tarvitse kerätä talteen jälkikäsittelyä varten, vaan ylimääräinen neste on joko haihtunut tai puhdistunut käymälässä niin puhtaaksi, että sen voi johtaa suoraan kasveille.

Millainen käymälä mökille kannattaa hankkia?

Mökille kannattaa hankkia mahdollisimman helppokäyttöinen ja helppohoitoinen käymälä, jolloin mökillä voi keskittyä mukavampiin asioihin kuin käymälän kanssa puljaamiseen – murhetta voi nimittäin tulla yllättävän paljon hajuhaitoista toimimattomuuteen.

Varsin suuri arvo on myös sillä, että puuceen tyhjentämisestä ei tarvitse murehtia, kenen kohdalle se osuu, vaan tyhjennys on vain mullan käsittelyä.

Käymälä on sijoitus omaan viihtyvyyteen, sillä käymälää käytetään yleensä monta kertaa päivässä. Suosituksemme on satsata laadukkaaseen, pitkäikäiseen ja huolettomaan tuotteeseen ja keskittyä kesästä nauttimiseen.

Millainen on hyvä puucee-rakennus mökkiolosuhteisiin?

Hyvä puucee-rakennus on sellainen, joka on tukeva ja helppo koota. Alimpien puuosien on syytä olla kestopuuta, jotta ne kestäisivät sateen roiskeita ja talvella lumen peittoon jäämistä.

Helpoimmin koottavia rakennuksia ovat sellaiset, jotka toimitetaan valmiina lattia, seinä- ja kattoelementteinä, jolloin kokoaminen on helppoa ja nopeaa ja onnistuu myös henkilöiltä, joilla ei ole aikaisempaa asennuskokemusta. Kattoelementeissä on syytä olla myös kattohuopa valmiina kiinni, jotta sitä ei erikseen tarvitse hankkia ja asentaa.

Käymälärakennuksen mukana tulisi olla kaikki asennukseen tarvittavat osat, jotta asennus olisi sujuvaa ja säästyttäisiin ylimääräisiltä rautakauppakäynneiltä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun hankkii käymälän?

Ota huomioon ainakin nämä:
• Onko käymälää helppo käyttää. Helppokäyttöisimpiä ovat käymälät, joissa ei ole erillistä virtsanerottelukaukaloa
• Onko käymälässä tarpeeksi tehokas ilmanvaihto, jotta se on aidosti hajuton
• Onko käymälä helppo hoitaa, eli tarvitseeko käymäläjäte vielä erikseen jälki­kompostoida ja täytyykö ylivuotoneste kerätä erillisiin kanistereihin ja vielä jälkikäsitellä
• Onko käymälä pitkäikäinen ja toimintavarma. Onko esim. kuivikkeen tai kertakäyttövaraosien (esim. polttavien käymälöiden polttopussit) käyttö pakollista
• Onko käymälä ekologinen
• Kuinka kallista käymälän käyttö on (kuluttaako se esim. paljon sähköä)
• Onko käsienpesu huomioitu jo käymäläratkaisussa vai pitääkö käsienpesupiste tehdä erikseen

Voinko kompostoida käymälässä myös elintarvikejätteet?

Lähtökohtaisesti elintarvikejätteet on mahdollista kompostoida kompostikäymälöissä. Keittiöjätteiden mukana kulkeutuu käymälään kuitenkin usein pieniä hedelmäkärpästen toukkia, jotka aiheuttavat hyvin helposti esteettisen kärpäsongelman.

Sinällään elintarvikejätteistä ja pienistä hedelmäkärpäsistä ei ole mitään haittaa itse kompostoinnille, mutta jos haluaa välttää kärpäsongelman, on suositeltavaa pitää elintarvike- ja käymäläkompostorit erillään.

Mitä käymälältä vaaditaan haasteellisissa olosuhteissa?

Jos hankit käymälän haasteellisiin olosuhteisiin, varmistu siitä, että käymälä on myös suunniteltu käyttövarmaksi, kestäväksi ja helppohoitoiseksi. Osien pitää olla suunniteltu kestämään aikaa sekä pakkas- ja meriolosuhteita. Metalliosien tulee olla joko ruostumatonta -tai kuumasinkittyä metallia ja muoviosien tulee olla auringon UV-valon kestävää materiaalia.

Kivikkoisessa ja kallioisessa maastossa on vaikea kuljettaa ja kaivella maanpinnan alle. Tällöin on hyödyllistä, jos käymälä ei edellytä erillistä jätteen kuljetusta jälki­kompostointiin tai maantason alle ei tarvitse kaivaa kuoppaa erilliselle nestekanisterille.

On myös erittäin kätevää, jos käymälä ei edellytä kuivikkeen käyttöä, jotka pitää hankkia erikseen paikalle.

Millaisia ongelmia mökin käymälään voi liittyä?

Ikävimpiä käymälänkäyttöä haittaavia ongelmia ovat haju ja käymälän vaikeakäyttöisyys ja sen myötä aiheutuva toimimattomuus ja epähygienisyys.

Joissain käymälöissä istuimissa on erillisiä virtsanerottelukaukaloita, joita voi olla vaikea pitää puhtaina ja ne tukkeutuvat herkästi. Virtsanerottelukaukalot tekevät käymälän käytöstä myös haasteellisempaa, erityisesti lapsille, eivätkä ne ole esteettisesti miellyttävän näköisiä.

Jos käymälä on vaikeahuoltoinen, eli vaatii erillistä nestekanisterin tyhjennystä ja jälkikäsittelyä tai vaatii keskeneräisen kompostijätteen tyhjennystä ja jälki­kompostointia aika ajoin, huoltotoimenpiteet saattavat unohtua tai jäädä tekemättä ajallaan, josta seuraa ylimääräisiä ongelmia ja hajuhaittaa.

Miksi mökille kannattaa valita kompostoiva kuivakäymälä?

Kompostoiva kuivakäymälä on luonnonmukainen ratkaisu, joka mahdollistaa käymäläläjätteen käsittelyn mökkiolosuhteissa ilman ulkopuolisen infran tarvetta (vesi- tai viemäriverkosto).

Laadukasta kompostikäymälää on mukava käyttää, se on toimintavarma ja kokonaisuutena edullinen ratkaisu, jos sitä vertaa esimerkiksi vesivessaan, joka tarvitsee toimiakseen kalliin vesijärjestelmän, joko septitankki- tai viemäriverkoston.

Voiko kompostoivan käymälän multaa käyttää elintarvikkeiden lannoittamiseen?

Kyllä voi. Se on erittäin hyvää ja ravinnepitoista multaa. Ajatuksena tama voi olla joillekin vaikeaa, mutta mitaan varsinaista estetta ei ole. Kompostikäymälän multa tulee tällöin toki olla loppuun asti jälki­kompostoitu.

Mitä muuta käymälän pystyttämiseen tarvitaan kuin mitä Ekoletin tilaus sisältää?

Jos hankkii Ekolet-käymälän pakettina eli myös siihen kuuluvan rakennuksen, lisäksi on hoidettava ainoastaan rakennuksen ja käymälän alle tuleva perustus.

Jos hankkii vain käymälän, perustuksen ja käymälärakennuksen lisäksi täytyy hankkia myös käymälän tarvitsema ilmanvaihtoputki.

Mitä tarkoittaa, että Ekolet on vaivaton?

Ekolet-käymälän vaivattomuus tarkoittaa sitä, että sitä on erittäin helppo käyttää ja huoltaa.
Nelilokeroisissa Ekolet-käymälöissä jätteen jälki­kompostointi ja nesteen käsittely tapahtuvat itse laitteessa, joten käyttäjän ei tarvitse suorittaa erillistä jälki­kompostointia tai kerätä nesteitä kanistereihin jälkikäsittelyä varten. Käyttäjälle ei oikeastaan jää juurikaan muuta huoltotyötä kuin valmiin kompostimullan tyhjennys ja antaminen kasveille.

Yksilokeroinen Ekolet Onni -käymälä tarvitsee erillisen jälki­kompostoinnin, mutta siinäkin jälki­kompostointi on tehty mahdollisimman helpoksi käymälässä olevan suotokankaisen säkin ansiosta. Eli käyttäjän ei tarvitse tyhjennellä käymälää pienestä luukusta pitkin kesää, vaan täytyttyään säkki suljetaan ja kumotaan kompostointipaikalle jälki­kompostoi­tumaan ja käymälään otetaan käyttöön uusi säkki.

Ekolet-käymälöissä nesteen erottelu tapahtuu itse käymälälaitteessa, eli niissä ei ole mitään epähygieenisiä tai ylimääräistä puhdistusta vaativia virtsanerottelukaukaloita. Kaikki tarpeet tehdään yhteen reikään, eikä Ekolet-käymälä edellytä edes kuivikkeen käyttöä käytön yhteydessä. Moni käyttää vähän kuiviketta esteettisistä syistä, mutta jos kuivike loppuu tai sitä ei halua käyttää, Ekolet kyllä toimii.

Mitä minulle merkitsee käytännössä, että Ekolet hoitaa myös jälki­kompostoinnin?

Ekoletin nelilokeroisissa käymälöissä jälki­kompostointi tapahtuu itse laitteessa. Käyttäjän ei siis tarvitse tyhjennellä ja siirtää puolivalmista jätettä erikseen jälki­kompostointiin.
Kun yksi Ekolet-käymälän neljästä lokeroista on täyttynyt, tilalle pyöräytetään uusi lokero. Alussa, kun käymälä otetaan käyttöön, ensimmäiset neljä vuotta kuluvat siihen, että lokerot täyttyvät. Kun kaikki lokerot ovat täyttyneet, vanhin lokero on saanut rauhassa jälki­kompostoitua mullaksi, ja sen tyhjennys on helppoa ja siistiä.

Kompostoiduttuaan loppuun asti jätteen pinta alenee noin puoleen alkuperäisestä tasostaan, joten yhdestä lokerosta tulee valmista ravinnepitoista multaa vajaa kottikärryllinen.

Mihin perustuu Ekoletin hajuttomuus?

Ekoletin hajuttomuus perustuu siihen, että nesteen erottelu ja ilmankierto on suunniteltu Ekolet-käymälöissä niin tehokkaaksi, että kaikki hajut poistuvat ilmastointiputken päästä, eivätkä vuoda käymälähuoneeseen tai maanpinnan tasolle.

Kuinka pitkä on Ekolet-tuotteiden takuu ja mitä se kattaa?

Ekolet antaa 20 vuoden runkotakuun kompostorien muovisäiliöille, 10 vuoden takuun metalliosille ja 1 vuoden takuun muille osille. Takuu kattaa tekniset viat ja vialliset komponentit materiaalien ja valmistuksen osalta.

Osaanko asentaa Ekoletin käymälän itse?

Ekolet-käymälät ja niihin suunnitellut rakennukset on helppo asentaa, minkä takia suurin osa asiakkaista kokoaa ja asentaa käymälät ja rakennukset itse.
Jos kuitenkin koet, ettet halua, ehdi tai pysty tekemään asennustöitä itse, työ kannattaa antaa esim. jonkin paikallisen rakentajan tehtäväksi.